Sertai Kami di Facebook

Please Wait 300 Seconds...!!!

x
Home » , , » Derma Darah - Setitis Darah, Setitis Harapan

Derma Darah - Setitis Darah, Setitis Harapan

Alhamdulillah....Baru lepas derma darah tadi kat Tabung Darah Hospital Sultanah Aminah Johor bahru. Derma darah ni dah jadi aktiviti wajib aku setiap 2 bln skali. tapi dalam tahun nih tak mencapai sasaran untuk derma 6 kali disebabkan sakit demam denggi aritu. Merasa jugaklah kena tahan wad selama 3 hari.

Setiap individu yang menderma darah akan melalui proses pendermaan seperti berikut:

1. Mengisi borang PDN3/2000/Pin. 1 atau 2. Sebarang keterangan atau bantuan mengisi borang ini boleh diperolehi daripada kakitangan PDN yang bertugas
2. Menjalani pemeriksaan darah untuk tahap kepekatan sel darah merah (paras hemoglobin) dan mengenal pasti kumpulan darah ABO.
3. Melalui sesi soal selidik atau kaunseling pra-pendermaan untuk mengenal pasti sebarang masalah perubatan dan tahap risiko penderma.
4. Penderma yang layak menderma akan menjalani proses pengambilan darah (phlebotomy).
5. Setelah selesai proses pengambilan darah, penderma akan diberikan sedikit makan dan minuman ringan

Gambar Yang sempat aku snap masa derma darah tadi

Setakat nih baru derma 20 kali

 
Atas nih buku derma aku..

Serba Sedikit Tentang jenis-jenis darah :

1. Individu dengan golongan darah A memiliki sel darah merah dengan antigen A di permukaan membran selnya dan menghasilkan antibodi terhadap antigen B dalam serum darahnya. Sehingga, orang dengan golongan darah A-negatif hanya dapat menerima darah dari orang dengan golongan darah A-negatif atau O-negatif.

2.Individu dengan golongan darah B memiliki antigen B pada permukaan sel darah merahnya dan menghasilkan antibodi terhadap antigen A dalam serum darahnya. Sehingga, orang dengan golongan darah B-negatif hanya dapat menerima darah dari orang dengan dolongan darah B-negatif atau O-negatif

3. Individu dengan golongan darah AB memiliki sel darah merah dengan antigen A dan B serta tidak menghasilkan antibodi terhadap antigen A maupun B. Sehingga, orang dengan golongan darah AB-positif dapat menerima darah dari orang dengan golongan darah ABO apapun dan disebut resipien universal. Namun, orang dengan golongan darah AB-positif tidak dapat mendonorkan darah kecuali pada sesama AB-positif.

4. Individu dengan golongan darah O memiliki sel darah tanpa antigen, tapi memproduksi antibodi terhadap antigen A dan B. Sehingga, orang dengan golongan darah O-negatif dapat mendonorkan darahnya kepada orang dengan golongan darah ABO apapun dan disebut donor universal. Namun, orang dengan golongan darah O-negatif hanya dapat menerima darah dari sesama O-negatif.

Keistimewaan Penderma Darah

Penderma - penderma darah yang menderma di Pusat Darah Negara dan lain - lain Tabung Darah di Hospital Kerajaan adalah layak mendapatkan rawatan percuma seperti di jadual berikut :

Jadual Keistimewaan Rawatan Penderma Darah di Fasiliti Kesihatan (Hospital, Institusi dan Klinik Kesihatan), Kementerian Kesihatan Malaysia mengikut Surat Pekeliling KPK 5/2005 bertarikh 20 Julai 20050 Komen:

Post a Comment