Sertai Kami di Facebook

Please Wait 300 Seconds...!!!

x
Home » , » Bagaimana Menhadapi Cuaca Panas

Bagaimana Menhadapi Cuaca Panas

Sekarang ni di johor mengalami cuasa panas yang bagi aku amat luar biasa dirasakan.Tak pernah rasanya sebelum ni sampai pukul 5 pun masih boleh jemur baju dan kering di luar..ha..bayangkan betapa teriknya bila waktu tengah hari. Minggu lepas saya balik bercuti di Penang, Ingatkan penang saje yang mengalami cuaca panas terik.

Mungkin di tempat korang tidak berlaku dan ada yang tak ambil peduli sebab rumahnya ada aircond..(macam saya)...hehehe...tapi rasa perik akibat cuaca panas tetap terasa bila keluar dari rumah. Harini saya nak bagi tips bagaimana kita nak menghadapi cuaca panas. Langkah – langkah dibawah sangat penting bagi kita dalam menghadapi cuaca panas melampau yang berlaku di seluruh negara sekarang.Silakan baca, mungkin bermanfaat bagi semua

1. Minum air sebanyak yang mungkin

Seorang kapten tentera memberitahu kepada anak buahnya bahawa dehydration is the worst enemy for soldier. Jadi bagi mereka yang berkerja atau sering keluar pada cuaca panas adalah disarankan anda kerap meminum air suam bagi mengelakkan dehydration berlaku pada badan anda. Ingat, dehydration boleh menyebabkan kematian.

Minum air juga dapat menghilangkan dahaga

2. Mandi

Dalam keadaan cuaca panas sekarang, mesti ramai yang gemar mandi, malah ada yang mandi sampai 4 -5 kali sehari bagi menyejukkan badan. jadi, mandilah sekerap mungkin bagi memastikan suhu badan anda maintain pada tahap optimum. Tapi janganlah anda mandi pada waktu tengah malam pula, nanti kena penyakit paru – paru berair pula. (huhuu)

Mandi dapat menyegarkan badan

3. Kurangkan aktiviti luar.

Bagi yang gemar melakukan aktiviti luar, anda disarankan untuk mengurangkannya bagi mengelakkan pekara buruk terjadi seperti pengsan atau sebagai yang disebabkan cuaca panas. Tapi haku rasa, dalam keadaan cuaca sebegini mesti ramai yang malas untuk melakukan aktiviti luar bukan?

4. Jangan bermain api.

Ini penting, bermain api semasa cuaca kering ini sangat merbahaya kerana dikhuatiri akan menyebabkan kebakaran. Kepada perokok – perokok, anda juga disarankan tidak membuang puntung – puntung rokok di merata – rata tempat terutamanya dikawasan semak samun kerana ia boleh menyebabkan kebakaran. Ini terjadi di tempat haku sekarang di Jelutong, Penang, tempat pelupusan sampah mengalami kebakaran selama hampir seminggu disebabkan pekerjanya membuang puntung rokok dikawasan tersebut. Selain itu, elakkan kebakaran terbuka kerana ia hanya menambah kesan rumah hijau kepada bumi.

5. Makan makanan yang menyejukkan.

Elakkan makan makanan yang boleh menaikkan suhu badan seperti durian, makanan manis dan seangkatan dengannya. Banyakkan makan buah – buahan seperti buah Naga kerana ia membantu menyejukkan badan anda. Bagi perokok, kurangkan jumlah anda merokok dan kalau boleh berhenti terus kerana merokok hanya akan menyebabkan badan anda menjadi panas.

6. Pakai pakaian yang sesuai.

Pakai Pakaian yang sesuai ketika cuaca panas.Mungkin korang tak pernah dengar kan? Tapi ini juga tips berguna untuk semua.Digalakkan memakai pakaian yang berwarna cerah selain hitam, kerana hitam akan menyerap haba, so kita nanti akan bertambah panas le..

7. Pegi shopping (ini tipu) sebabnya..shopping complex ada air cond..so memang sejuk..tapi poket korang pulak yang akan jadi panas nanti..heheh

0 Komen:

Post a Comment